Er panikangst det samme som en fobi?

11 October 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det korte svar til vores spørgsmål i indledningen her er, at det ikke er det samme.

Dog hvis man ikke kender til de store skel mellem fobier og angstanfald og angst i almindelighed, så kan man godt tro, at der er tale om det samme.

For udslagene ved en forbi og oplevelsen af panikangst kan tit og ofte ligne hinanden, mens de står på, selvom de kan variere i graderne, omfanget og tiden, det står på.

Men lettere groft sagt kan man sige, at fobier mere konkrete og til at håndtere og forstå for en ramte og dem, der kigger på, selvom det optræder psykisk, som man jo også ser med psykiske sygdomme og anfald med angst.

Fobier er mere konkrete i det omfang, at det er lettere at sige, hvad der giver årsagerne til, at det går i udbrud, og hvad man skal gøre for at forhindre, at de anfald sker igen.

Lad os sige, at man ræd for slanger. Man har altså fobi for slanger, men hvis man siger, at man har angst for slanger, kan det misforstås, eller nogle mennesker kan tolke det på en helt anden måde, end hvad man egentlig forsøger at kommunikere.

Har man en fobi for slanger, så sørger man for at holde sig fra dem, og desto tættere på man kommer de slanger, desto mere kan man mærke, at de kommer til udslag i ens symptomer.

Dog kan det have en virkning, hvis man bliver konfronteret med ens frygt og fobi, så man kan lindre på det – og hvis man fortsætter den taktik, kan man få det meget bedre at være blandt slanger og måske endda helt holde op med at have den fobi.

Fobier opstår ofte i barndommen, og det samme kan ske med angsten, men angsten kan komme uanmeldt, og det er aldrig helt sikkert, at den samme kur virker hver gang.

Det hjælper sjældent også noget at presse folk ud i angstens område.

More articles