Har du styr på ejendomsværdiskat og grundskyld?

25 November 2020 Camilla Skøtt

editorial

Én ting er, at det koster en væsentlig sum penge at købe en bolig, men vidste du, at du også skal betale boligskat hvert år – og at skatten afhænger af din ejendomsværdi? Læs med, og bliv klogere på boligskat her i artiklen.

Har du indledt jagten på familiens nye bolig, så er du garanteret i fuld gang med at lægge budget for at finde ud af, hvor meget I har råd til at købe. Og her er det vigtigt, at du ikke glemmer boligskatterne – de udgør nemlig en væsentlig udgiftspost.

Men hvad er boligskat egentlig? Tjah… som ordet så fint antyder, er det en skat, du skal betale af den bolig, du ejer. Den består af to del: Ejendomsværdiskat og grundskyld. 

I denne forbindelse er det værd at nævne, at grundskyld også går under navnet ejendomsskat, men det er altså to sider af samme sag, så du behøver ikke at frygte, at der er tre skatter, du skal betale.

Hvad er ejendomsværdiskat?

Lad os tage ejendomsværdiskatten først. Det er en boligskat, du skal betale til staten, og det gælder uanset, hvilken type bolig du ejer. Skatten bliver automatisk trukket over din personlige skat som en del af trækprocenten, og det er derfor ikke noget, du skal bøvle med at huske.

Ejendomsværdiskatten udgør en procent af din ejendomsværdi op til 3.040.000 kr., og derefter er det tre procent af værdien. 

Hvad er grundskyld?

Så er det grundskylden. Det er en boligskat, du betaler til den kommune, du bor i, og den beregnes udelukkende på baggrund af værdien af din grund – deraf navnet. 

Den enkelte kommune har medbestemmelse, når det kommer til at fastsætte grundskyldspromillen, og derfor skal du betale forskelligt alt efter, hvor du bor. København har for eksempel den højeste grundskyldspromille, mens Gentofte har den lavest.

Vil du vide mere om boligskat, så tag et kig på denne artikel fra husblog.dk.

More articles