Værd at vide om natjagt

25 May 2022 Marie Pedersen

editorial

Er du ny inden for natjagt, er der en række ting, der er værd at vide inden du begynder. Læs med her, og find bl.a. ud af, hvordan du finder den bedste kikkert, samt hvilke sikkerhedsforanstaltninger du bør tage i forbindelse med det, at gå på jagt om natten.

Termiske sigter vs. lysforstærkende sigter

Har du stiftet bekendtskab med natjagt, har du garanteret prøvet at bruge en termisk kikkert. Den termiske kikkert ser temperaturforskelle via infrarød stråling, det afgives af alt med en temperatur. Den termiske kikkert har derfor den fordel, at den kan vise dyr, som man ikke nødvendigvis kan se med det blotte øje. Ulempen ved termiske sigter er, at du ikke kan skelne underskov eller krat fra dyret.

Lysforstærkende sigtekikkerter fungerer ved, at der udsendes et lys, der ligger uden for det spektrum, som vi mennesker kan se. Det betyder, at når man ser igennem en lysforstærkende sigtekikkert, eller en IR-kikkert, bliver billedet meget mere belyst. Det bliver nemmere at artsbestemme og kønsbestemme dyrene. Mange jægere benytter sig af en håndholdt, termisk spotter til at opdage vildtet, men bruger en lysforstærkende sigtekikkert når de skal afgive skud.

termisk kikkert

Sikkerhed under natjagt

Her får du et par sikkerhedstips til natjagt:

1. Skyd kun efter mål, du med sikkerhed har identificeret.
2. Kend dine egne evner. Lad dig ikke presse til hurtige skud, og undlad skud på stor og tvivlsom afstand.
3. Undlad at bruge din spotter eller dit natsigte til at bedømme afstande, medmindre der er afstandsmåler indbygget.
4. Gør dig bekendt med alt dit udstyr, inden din første jagt. Så undgår du at bruge tid og overskud på først at blive fortrolig med udstyret, hvilket desuden vil være spild af tid for eventuelt øvrige jægere, der skal med på jagt.
5. Tag evt. på én af de skydebaner, der er godkendt til skydning i mørke. 

More articles